Deze rare Olympische sporten zijn niet meer Olympisch

Het hoogste niveau
De vreemdste sporten
Ballonvaren
Solosynchroonzwemmen
Afstandsduiken
Duiven schieten
Sportvissen
Pistoolduelleren
Verspringen en hoogspringen met paard
Hinderniszwemmen
Het hoogste niveau

Het hoogste niveau van sportcompetitie wordt ongetwijfeld gevormd door de Olympische Spelen, waar de beste sporters ter wereld strijden om de meest prestigieuze prijs ter wereld, het Olympisch Goud.

De vreemdste sporten

De Olympische Spelen hebben sinds 1900 een aantal vreemde 'sporten' gekend waarvan je niet zou denken dat er sporters voor hun land aan hebben deelgenomen. We stellen ze aan je voor!

Ballonvaren

Op de Spelen van 1900 in Parijs beleefde heteluchtballonvaren zijn enige jaar op de Olympische Spelen, met deelnemers die streden om in de ballon het hoogst te gaan en het verst te komen. De winnaars van de gouden medaille bereikten een hoogte van 8558 meter en er was iemand die van Parijs naar Kyiv in Oekraïne vloog.

Solosynchroonzwemmen

Deze sport klinkt niet heel logisch. Hoe kun je synchroon zwemmen als je de enige bent die meedoet? Toch kende de Olympische Spelen van 1984, 1988 en 1992 een solonummer voor synchroonzwemmen waarbij Tracie Ruiz, Carolyn Waldo, Kristen Babb-Sprague en Sylvie Frechette goud behaalden.

Afstandsduiken

Volgens GQ Sports moesten deelnemers tijdens de Olympische Spelen van 1904 in St.-Louis duiken met een sprong waarvan de afstand zo ver mogelijk moest zijn. De winnaar was William Dickey, die een afstand van 19,05 meter haalde.

Duiven schieten

Schietsporten waren vanaf het begin van de Olympische Spelen al een symbool, maar geen enkele daarvan was zo raar als het schieten op levende duiven uit de lucht, zoals in 1900 in Parijs. Er werden meer dan 300 duiven neergeschoten, waarvan de winnaar er 21 raakte.

Sportvissen

Sportvissen is nog steeds een populaire sport en volgens de website van het NOS Jeugdjournaal was het een Olympische sport op de Spelen van Parijs in 1900, met meer dan 600 deelnemers die meer dan 2000 vissen vingen. De persoon die de grootste vis wist te vangen was Elie Lesueur.

Pistoolduelleren

Het is nog niet zo gek als het klinkt, want de deelnemers schoten niet op elkaar. Tijdens de Olympische Spelen van 1912 in Stockholm namen mannen deel aan het schieten op mannequins gekleed in geklede jassen.

Verspringen en hoogspringen met paard

Paardensport maakt altijd al een groot deel uit van de Olympische Spelen, maar verspringen en hoogspringen met paarden is vreemd. Als deze twee waren toegestaan, hadden ze eigenlijk net zo goed polsstokhoogspringen kunnen doen. Deze onderdelen zijn exact zoals het klinken, en ze vonden plaats op de Olympische Spelen van 1900 in Parijs.

Hinderniszwemmen

Een Olympische versie van Total Wipeout? Jazeker! Tijdens de Spelen van 1900 deden sporters mee aan een hindernisbaan waarbij ze over palen moesten klimmen en onder boten door moesten zwemmen op de rivier de Seine. De winnaar was de Australiër Fred Lane. Dit onderdeel vraagt om een comeback.

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen

Meer voor jou