De 6 meest invloedrijke clubs in het wereldvoetbal

De glorie van voetbal
Wat maakt een team groots?
Alleen de sterksten overleven
1. F.C. Bayern München
Een Duitse reus
Business as usual
2. Manchester City F.C.
Een nieuw tijdperk voor City
Records breken onder Pep
3. S.S.C Napoli
De underdog die kampioen werd
Don Diego
4. F.C. Barcelona
Meer dan een club
Het Barcelona-DNA
5. Real Madrid C.F.
Grote slokop
Club van de eeuw
6. Liverpool F.C.
Een historische kampioen
Het Klopp-tijdperk
Eervolle vermeldingen
De glorie van voetbal

In de sportwereld verleggen atleten hun grenzen om een beslissende voorsprong te krijgen op hun tegenstanders. Net als in het voetbal heb je daarbij grote leiders en grote persoonlijkheden nodig die samenwerken om de algemene prestaties van het team te verbeteren.

Wat maakt een team groots?

Bij het rangschikken van voetbalclubs is het heel moeilijk om alle grote clubs in de top tien te zetten. Geschiedenis, collectieve prestaties, teammentaliteit, financiële slagkracht, nalatenschap en concurrentievermogen zijn de belangrijkste criteria om teams als 'voetbalreuzen' te bestempelen.

Alleen de sterksten overleven

Door de jaren heen zijn veel grote clubs uit het verleden in de voetbalvergeetput terechtgekomen. Voetbal is een van de meest competitieve en minst vergevingsgezinde sporten, waarin één belangrijke nederlaag of degradatie de koers van een club volledig kan veranderen. Alleen de sterksten overleven.

1. F.C. Bayern München

Bayern München werd in 1900 opgericht door Franz John en groeide sindsdien uit tot een van de meest succesvolle voetbalclubs ter wereld. De Duitse voetbalreus kende niet veel succes in zijn eerste decennia, maar beleefde daarna in de jaren 70 zijn meest succesvolle periode onder aanvoerder Franz Beckenbauer.

Een Duitse reus

Bayern is de meest succesvolle club in de geschiedenis van het Duitse voetbal, met in totaal 32 nationale titels. De club uit Beieren won sinds 2013 zelfs 10 opeenvolgende Duitse titels.

Business as usual

Ook in het seizoen 2022/23 staat Bayern op kop in de Bundesliga, terwijl het in de Champions League al minstens de kwartfinales haalde.

2. Manchester City F.C.

Manchester City Football Club is een van de meest gerenommeerde clubs van Engeland, bekend om zijn vernieuwende voetbal en financiële overwicht. De club werd opgericht in 1880 en kwam in 1892 uit op het hoogste niveau van het Britse voetbal. De 'Citizens' kenden grote successen aan het eind van de jaren 70, toen ze zowel de titel als de Beker der Bekerwinnaars wonnen.

Een nieuw tijdperk voor City

Na de promotie naar de Premier League in 2002 en de overname door de Abu Dhabi United Group volgde een nieuw tijdperk met ongekende successen voor de club.

Records breken onder Pep

Onder leiding van Pep Guardiola boekte de club talloze successen in Engeland en staat ze al jaren aan de top van het Britse voetbal. Zo was City de eerste club ooit die 100 punten wist te halen in één Premier League-seizoen.

3. S.S.C Napoli

'Societa Sportiva Calcio Napoli', gewoonlijk Napoli genoemd, is een Italiaanse club uit Napels die uitkomt in de hoogste klasse van het Italiaanse voetbal. De club ontstond in 1926 na een fusie van twee plaatselijke clubs.

De underdog die kampioen werd

Napoli kende weinig succes in zijn beginjaren, maar won in 1962 met de Coppa Italia wel zijn eerste nationale trofee. Het Zuid-Italiaanse team zou daarna nog twee Serie A-titels, een UEFA Cup en verschillende Italiaanse prijzen winnen.

Don Diego

In de jaren tachtig landde Diego Armando Maradona bij de Italiaanse club en boekte hij er grote successen. Later zou Napoli zegevieren in het seizoen 2013/14, toen het de Coppa Italia in de wacht sleepte. De club is nu een vaste klant in de Champions League en presteert ook in de vaderlandse competitie uitstekend.

4. F.C. Barcelona

FC Barcelona werd in 1899 opgericht door Joan Gamper. In 1910 speelde de Catalaanse club voor het eerst Europees voetbal, en sindsdien heeft ze talloze Europese trofeeën gewonnen. In 2009 schreef Barça geschiedenis door in één seizoen zes prijzen te winnen.

Meer dan een club

FC Barcelona was in 1928 een van de stichtende leden van de Spaanse competitie en degradeerde nog nooit uit de hoogste regionen van het Spaanse voetbal. Iets wat enkel Athletic Bilbao en aartsrivaal Real Madrid kunnen zeggen.

Het Barcelona-DNA

Barcelona zag veel voorzitters en trainers de revue passeren, maar het DNA van het team is steeds hetzelfde gebleven, ongeacht wie de touwtjes in handen heeft. In het post-Messi-tijdperk haalde Barça Joan Laporta terug om opnieuw stabiliteit te brengen in de financiële toestand van de club. Barça won 17 Europese prijzen en pakte 26 keer de Spaanse titel.

5. Real Madrid C.F.

De Spaanse voetbalreus werd opgericht in 1902 en kreeg in 1920 de eretitel 'real' ('koninklijk') van koning Alfonso XIII. In tegenstelling tot bij de meeste Europese clubs zijn de fans van Real Madrid gezamenlijk eigenaar van de club. Een zeer uniek model dat staat voor de geschiedenis en de waarden van de club. Al sinds 1947 spelen Los Merengues hun thuiswedstrijden in Santiago Bernabéu.

Grote slokop

Real Madrid is een van de stichtende leden van de Spaanse competitie en heeft een eeuwenoude rivaliteit met Barcelona en stadsgenoot Atlético Madrid. De club uit de Spaanse hoofdstad groeide in de jaren 50 uit tot een belangrijke grootmacht in het Europese voetbal.

Club van de eeuw

De Madrileense topclub won maar liefst 68 trofeeën in het Spaanse voetbal, waaronder 35 titels en 31 bekers. De Koninklijke is daarnaast ook recordhouder wat het aantal eindzeges in de Champions League/Europacup I betreft (14). De Spaanse topclub werd in het verleden ook uitgeroepen tot FIFA-club van de 20e eeuw.

6. Liverpool F.C.

Liverpool Football Club werd in 1892 opgericht door John Houlding en speelt zijn wedstrijden sindsdien op Anfield. Liverpool is een van de oudste clubs van Europa en heeft een zeer rijke geschiedenis. De Reds werden opgericht toen John Houlding, de toenmalige eigenaar van Anfield, een club oprichtte om in het stadion te spelen.

Een historische kampioen

Liverpool promoveerde in 1896 naar de hoogste Engelse voetbalklasse en won vijf jaar later zijn eerste titel. De Engelse club groeide in de jaren 70 en 80 onder impuls van Bill Shankly en Joe Fagan uit tot een grootmacht in het Europese voetbal.

Het Klopp-tijdperk

In eigen land wonnen de Reds 19 titels, 8 FA-cups en 16 FA Community Shields. Het won 6 keer de Champions League/Europacup I en 3 keer de UEFA Cup. In 2020 leidde Jürgen Klopp Liverpool naar een eerste Pemier League-titel in lange tijd.

Eervolle vermeldingen

De zes clubs op deze lijst kenden grote successen en voetbalden een fantastisch palmares bij elkaar, maar ook andere voetbalreuzen hadden zeker een plekje verdiend op deze lijst. We denken aan onder meer Juventus, PSG, Manchester United, Atlético Madrid en Arsenal.

Meer voor jou