De Giro zal hem nooit vergeten: de carrière en tragische dood van Wouter Weylandt

Wielrentragedie
Professioneel debuut bij Quickstep-Innergiek
Eerste overwinningen
2008: Nokere-Koerse
Etappeoverwinning Vuelta a España
Verdere overwinningen
Weylandt reageerde met zijn pedalen
Afscheid van Quickstep-Innergetic
Giro d'Italia 2011
Passo del Bocco
Dodelijke schedelfractuur
Nummer 108
Laatste afscheid
Voor altijd herinnerd
Wielrentragedie

Wielrennen kan renners en fans over de hele wereld veel vreugde brengen, maar soms zijn er tragedies die diepe wonden achterlaten. Dit was het geval met de Belgische wielrenner Wouter Weylandt, die uitblonk op het grote podium voordat hij tragisch overleed tijdens een wedstrijd. Dit is het verhaal van Weylandt. Alle carrièregegevens zijn afkomstig van Pro Cyling Stats en Cycling Archives.

Professioneel debuut bij Quickstep-Innergiek

Weylandt werd geboren op 27 september 1984 in Sint-Denijs-Westrem, België. Hij maakte zijn profdebuut in 2005 bij Quickstep-Innergetic nadat hij enige tijd als stagiair bij de ploeg had doorgebracht.

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen

Eerste overwinningen

Weylandt toonde zijn goede sprintkwaliteiten, waardoor hij onder andere de GP Briek Schotte (2005), het puntenklassement in de Ronde van Polen (2006) en etappes in de Eneco Tour, de Ronde van België en de Driedaagse van West-Vlaanderen (2007) won.

2008: Nokere-Koerse

In 2008 bleef hij naam maken en won hij de eendaagse wedstrijd Nokere-Koerse. In april van datzelfde jaar maakte hij indruk in Gent-Wevelgem en werd hij derde.

Etappeoverwinning Vuelta a España

Het was de aanloop naar een van de hoogtepunten uit Weylandts carrière: een ritzege in de Vuelta a España van 2008, de eerste Grand Tour van zijn carrière. De toekomst zag er veelbelovend uit voor Weylandt.

Verdere overwinningen

In 2009 won hij de Memorial Samyn, een andere etappe van de Driedaagse van West-Vlaanderen en werd hij tweede in een etappe van de Vuelta. Dit weerhield ploegbaas Patrick Lefevere er echter niet van om kritiek te leveren op de prestaties van Weylandt.

"Niets dan zijn mond"

"Hij won de Nokere Koerse een keer, had een [goede] prestatie in de Driedaagse van West-Vlaanderen en een in de Vuelta a España. Maar daarna: niets dan zijn mond", vertelde Lefevere in 2010 aan het Belgische P Magazine.

Weylandt reageerde met zijn pedalen

Weylandt reageerde dienovereenkomstig met zijn pedalen en bewees het ongelijk van zijn manager in de Giro d'Italia van 2010 door de derde etappe te winnen, met een finish in het Nederlandse Middelburg.

"Ik ben erg blij"

"Ik ben erg blij om hier vandaag te winnen", vertelde de Belg aan Cyclingnews na zijn overwinning. "Dit bevestigt mijn prestatie in de Vuelta van twee jaar geleden." Weylandt sloot het seizoen 2010 af met een ritzege op het Circuit Franco Belge.

Afscheid van Quickstep-Innergetic

Na het seizoen 2010 liep zijn contract bij Quickstep-Innergetic af en vertrok hij op zoek naar een andere ploeg. Het was Leopard Trek die Weylandt een kans gaf en de snelle Belg contracteerde.

Giro d'Italia 2011

Nadat zijn ploegmaat Daniele Bennati in 2011 zijn sleutelbeen brak, was Weylandt de belangrijkste sprinter van zijn ploeg in de Giro van 2011 en moest hij op jacht naar ritzeges. Maar de dingen gingen niet zoals gepland...

Passo del Bocco

De derde etappe van La Corsa Rosa werd Weylandt fataal. Hij kwam ten val in de afdaling van de Passo del Bocco nadat hij met zijn pedalen een muur had geraakt, zoals de Belgische sportkrant Sporza destijds meldde.

Dodelijke schedelfractuur

De medische staf van de wedstrijd probeerde Weylandt te reanimeren, maar kon hem niet redden. "Hij overleed aan een schedelbasisfractuur", vertelde Giro-arts Giovanni Tredici destijds aan de pers.

Nummer 108

De wielerwereld was in shock. Als eerbetoon aan Weylandt, die het nummer 108 droeg tijdens de noodlottige wedstrijd, besloten de organisatoren van de Giro om het nummer niet langer te gebruiken, volgens Sporza.

Laatste afscheid

De uitvaartdienst van Weylandt vond plaats op 18 mei 2011 in de Belgische stad Gent, volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad. Veel professionele wielrenners waren aanwezig om afscheid te nemen van hun collega en – voor velen – vriend. Weylandt werd slechts 26 jaar oud en zou in september 2011 voor het eerst vader worden.

Voor altijd herinnerd

België, de Giro en de hele wielerwereld zullen Weylandt altijd herinneren als de fantastische renner en persoonlijkheid die hij was.

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen

Meer voor jou