De Tour de France heeft een groot probleem... en het wordt steeds erger

Onaanvaardbaar gedrag
Gearresteerd
De blokkade van de Col de la Loze vorig jaar
'Allez Opi-Omi'
Froome doelwit van glas urine
Incidenten
TV-campagne
Alcohol speelt een rol
“Hij was erg dronken”
In gevaar
Bijna een ernstig ongeval
Onaanvaardbaar gedrag

De Tour de France kampt met een ongemakkelijk probleem – de fans! Elk jaar klagen de renners van de Tour de France meer over het gedrag van fans langs het parcours.

Gearresteerd

Tijdens de slotklim op het Plateau de Beille op 14 juli veroorzaakte een man opschudding door chips in de gezichten van Tadej Pogačar en Jonas Vingegaard te gooien. Hij werd gearresteerd en de volgende dag vrijgelaten, meldt RMC Sports.

Fotocredit: Screenshot NPO Live

 

De blokkade van de Col de la Loze vorig jaar

Bijna een jaar na het eerdere incident gebeurde er weer iets opvallends. Op 15 juli 2023 verzamelden toeschouwers zich op de Col de la Loze, waardoor motorfietsen moesten stoppen en onbedoeld de weg voor de renners blokkeerden, meldt L'Équipe.

'Allez Opi-Omi'

In 2021 raakte een jonge vrouw meerdere renners met haar 'Allez Opi-Omi'-bord, wat leidde tot een ernstige val in het peleton. Volgens de Franse publicatie Libération kreeg ze een boete van 1.200 euro.

Froome doelwit van glas urine

In 2015 gooide een toeschouwer een glas urine in het gezicht van Christopher Froome. Volgens Eurosport noemde hij Froome een 'vuile dope'.

Incidenten

Incidenten met toeschouwers tijdens de Tour de France worden helaas steeds frequenter, en het is te begrijpen dat wielrenners daar genoeg van krijgen. Richard Carapaz uitte dit jaar zijn frustratie door naar de toeschouwers te roepen dat ze aan de kant moesten gaan tijdens een zware beklimming op 13 juli, aldus Eurosport.

TV-campagne

In de advertenties voor de Tour de France op France TV roepen renners de toeschouwers op om voorzichtig te zijn op de wegen en hun pad niet te blokkeren.

Alcohol speelt een rol

Dus waarom blijft het dan gebeuren? Volgens Eurosport wordt het publiek van de Tour de France steeds jonger… en ook steeds meer beschonken.

“Hij was erg dronken”

Een getuige vertelde aan Le Parisien dat de ‘chipslingeraar’ dronken was: "Hij was met een groep gezellige vrienden en wielerfans, zoals wij. We leerden elkaar goed kennen, speelden sjoelbak en praatten over van alles, waaronder wielrennen. Hij kwam uit Bretagne. Maar die middag was hij erg dronken. Het leek niet met opzet te zijn."

In gevaar

Wielrenners lopen tegenwoordig meer gevaar dan ooit tevoren. Ze worden gestoord door toeschouwers die slechts enkele centimeters van de weg af staan. Op 13 juli reed Tadej Pogačar over een slipper die op het parcours was achtergelaten door een toeschouwer die te dichtbij kwam.

Bijna een ernstig ongeval

Hoewel het incident de renners niet echt verontrustte, hadden dergelijke obstakels gemakkelijk kunnen leiden tot een ernstig ongeval voor Tadej Pogačar en mogelijk ook voor andere renners.

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen

Meer voor jou