Deze ster van Real Madrid wil het WK 2030 boycotten

Spanje, Portugal en Marokko
Vinicius Jr.
Verontwaardiging
Gericht op de minderheid
Lijden aan racisme
Drie mannen veroordeeld
“Misdaad tegen de morele integriteit”
Afbreken
Clublegende
Het veld verlaten
“Een veel hogere boete betalen”
Spanje, Portugal en Marokko

Het WK van 2030 wordt gehouden in Spanje, Portugal en Marokko, maar één superster van Real Madrid overweegt om niet deel te nemen.

Vinicius Jr.

Vinicius Jr., de sterspeler van Real Madrid en Brazilië, heeft openlijk verklaard dat er een verandering van locatie moet worden overwogen als er onvoldoende vooruitgang wordt geboekt op dit gebied.

"Ik hoop dat Spanje zich kan ontwikkelen"

In een interview met CNN zei de ster van Real Madrid: "Tot 2030 hebben we nog veel ruimte voor ontwikkeling. Ik hoop dat Spanje kan evolueren en begrijpt hoe ernstig het is om iemand te beledigen vanwege zijn of haar huidskleur."

 

"We moeten ons verplaatsen"

"Als de situatie in 2030 niet verbetert, moeten we denk ik verhuizen. Want als een speler zich niet op zijn gemak en veilig voelt in een land waar hij te maken kan krijgen met racisme, dan wordt het lastig."

Verontwaardiging

De opmerkingen leidden tot verontwaardiging in de Spaanse media, waarbij velen geloofden dat Vinicius Jr. het hele land racistisch noemde in plaats van specifieke individuen. ESPN meldt dat voormalig Real Madrid-doelman Paco Buyo zei: "Het doet me pijn dat Vinicius ons allemaal op één hoop gooit."

Gericht op de minderheid

Desondanks maakte de Braziliaanse ster duidelijk dat hij het niet over het hele land had en dat zijn opmerkingen gericht waren op een minderheid van de supporters.

"Ik hou van Spanje"

"Er zijn veel mensen in Spanje, de meerderheid, die niet racistisch zijn. Het is een kleine groep die uiteindelijk het imago van een land beïnvloedt waar het goed leven is. Ik vind het geweldig om voor Real Madrid te spelen. Ik hou van Spanje, omdat ik hier de beste omstandigheden heb om met mijn gezin te leven."

"We hopen dat de zaken zich verder kunnen ontwikkelen"

"We hopen dat dingen veranderen. Ze zijn al verandert, maar ze kunnen nog veel meer veranderen. Voor 2030 kunnen en moeten racistische incidenten en racisme afnemen."

Lijden aan racisme

Sinds zijn aankomst bij Real Madrid in 2018, is Vinicius Jr. een uitgesproken tegenstander van racisme geworden en heeft hij herhaaldelijk te maken gehad met racistische incidenten.

Drie mannen veroordeeld

Volgens BBC Sport zijn in juni drie Valencia-supporters veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf wegens het uiten van racistische beledigingen aan het adres van Vinicius Jr. op 21 mei 2023.

“Misdaad tegen de morele integriteit”

De aanhangers zijn veroordeeld voor een "misdaad tegen de morele integriteit" onder de "verzwarende omstandigheid van discriminatie op grond van racisme". Dit markeert de eerste keer dat in het land een dergelijke veroordeling plaatsvindt.

Afbreken

De Braziliaanse aanvaller barstte eerder dit jaar in tranen uit op een persconferentie toen hij sprak over de mishandelingen die hem waren overkomen. Hij zei dat hij "steeds minder" zin had in voetballen.

Clublegende

De superster-aanvaller speelde meer dan 250 keer voor het succesvolste team van Europa en won twee keer de Champions League en drie keer de La Liga-titel.

Het veld verlaten

Vinicius Jr. is van mening dat de spelers racisme alleen uit het voetbal kunnen weren door van het veld te lopen en de wedstrijd stil te leggen.

“Een veel hogere boete betalen”

In het CNN-interview zei Vinicius: "In de club praten we er vaker over. Niet alleen ik, maar alle [de] spelers zeiden dat als dat de volgende keer gebeurt, iedereen het veld moet verlaten. Zodat al die mensen die ons beledigd hebben een veel hogere straf moeten betalen."

"Beetje bij beetje"

"En daarmee zullen we racisme beetje bij beetje verminderen. Natuurlijk kunnen we het niet beëindigen, maar ik ben nu al blij dat ik de mentaliteit van Spanje kan veranderen."

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen

 

Meer voor jou