Emma Coburn, geweldige Amerikaanse atlete die we in Parijs moeten missen

Hindernisloop
Vroeger
Hardlopen
Langzame start
Eerste keer
Hindernisloop
Als een vis in het water
Vierde
Middelbare school
Olympische kwalificatie
Olympische Spelen van 2012
Pro worden
Olympische Spelen van 2016
Wereldkampioen
Zilveren medaillewinnaar
Teleurstellend
Veel volgers op sociale media
Hindernisloop

Hindernisloop verschilt van andere middellange atletiekevenementen doordat het conditie, doorzettingsvermogen en atletische vaardigheden vereist. Het is niet voor iedereen. Maar voor Emma Coburn is dit haar roeping, en dat heeft haar naar de top gebracht.

Vroeger

Coburn, geboren in Colorado, werd op jonge leeftijd actief in de sport en nam deel aan verschillende activiteiten. Tijdens haar tijd op de Crested Butte Community School beoefende ze verschillende sporten, van cross-country tot basketbal.

Hardlopen

In 2016 vertelde Coburn aan Active dat haar interesse in hardlopen ontstond door haar verlangen om haar oudere broers en zussen te volgen: "Ik keek op naar mijn broer en zus en wilde gewoon doen wat zij deden, gewoon om bij hen te zijn."

Langzame start

In het begin was Coburn niet echt enthousiast over atletiek en vertelde ze aan Active: "Het duurde tot halverwege mijn middelbare schooltijd voordat ik echt geïnteresseerd raakte in atletiek."

Eerste keer

Na een lange rit naar New Mexico voor een circuitwedstrijd zei Coburns vader dat ze het, naast haar geplande 800-meter race, nog eens moest proberen. De enige gebeurtenis die ze in haar schema kon passen was de hindernisloop. Coburn richtte haar aandacht op wat voor haar lag.

Hindernisloop

Voor degenen die er niet mee bekend zijn: bij hindernislopen strijden hardlopers over 2000 of 3000 meter, terwijl ze over hindernissen (zoals hogere barrières) en watersprongen springen. Het is uniek in vergelijking met andere evenementen tijdens een reguliere atletiekwedstrijd.

Als een vis in het water

Coburn leek veel talent te hebben voor hindernislopen. Volgens Active Reporting won ze in 2007 op 16-jarige leeftijd de Great Southwestern Classic 2000m Steeplechase.

Vierde

Door de overwinning van Coburn op de Great Southwestern Classic 2007 kwalificeerde ze zich voor de Outdoor Nationals. Ze eindigde als vierde en maakte indruk op haar toekomstige coach, Mark Wetmore.

Middelbare school

Wetmore en Coburn werkten hard tijdens haar late tienerjaren en hielpen haar de prestigieuze hoogten van de atletiek van het US College te bereiken. Volgens de Colorado Buffaloes-website ging ze naar de Universiteit van Colorado, waar ze twee nationale hindernisloop-titels en een indoor mijl-titel won.

Olympische kwalificatie

Coburn zette haar zinnen al snel op de Olympische Spelen, waar ze zich moest kwalificeren voor de Spelen in Londen. Volgens All-Athletics liep Coburn bij de Olympic Trials van de Verenigde Staten de vierde snelste tijd op de 3000 meter hindernisloop in de geschiedenis van Amerikaanse vrouwen.

Olympische Spelen van 2012

Bij de Olympische Spelen van 2012 in Londen betrad Coburn voor het eerst het Olympische podium. Op slechts 21-jarige leeftijd verraste ze velen door als negende te eindigen in een competitief veld met sterke tegenstanders.

Pro worden

2013 markeerde het einde van Coburns universitaire loopbaan, waardoor ze zich fulltime kon richten op atletiek. Volgens The Denver Post tekende Coburn een lucratieve sponsorovereenkomst met New Balance.

Olympische Spelen van 2016

Voorafgaand aan de Spelen vertelde Coburn aan Active: "Ik hoop dat mensen vanavond naar mijn race kijken, net zo optimistisch zijn over mijn toekomst als ik." En dat is zeker gelukt, met een opmerkelijke tijd van 9:07.63 op de 3000 meter hindernisloop, waarmee ze een bronzen medaille won. Ze werd daarmee de eerste Amerikaanse vrouw die een medaille won in de hindernisloop, zoals vermeld op de Olympische Spelen website.

Wereldkampioen

In 2017 ging het nog beter met Coburn: ze won de Wereldkampioenschappen in Londen en werd de eerste Amerikaanse vrouw die een gouden medaille behaalde op zowel de Wereldkampioenschappen als de Olympische Spelen.

Zilveren medaillewinnaar

Volgens World Athletics liep Coburn twee jaar na haar gouden medaille-winnende prestatie een tijd van 9:02.35, waarmee ze haar persoonlijk record vestigde en een zilveren medaille won op de Wereldkampioenschappen.

Teleurstellend

De uitgestelde Olympische Spelen van 2020 waren geen succes voor Coburn; ze werd gediskwalificeerd nadat ze na een val de grensrailing van de baan had aangeraakt. Ook in 2024 had ze pech. Door een gebroken enkel kan ze niet meedoen in Parijs.

Veel volgers op sociale media

Naast haar atletiekcarrière heeft Coburn een grote sociale media-aanhang opgebouwd, met meer dan 500.000 volgers op Instagram. Ze biedt haar volgers inzicht in haar training en persoonlijke leven. Ook zal ze ongetwijfeld van een afstand haar collega's aanmoedigen op de Olympische Spelen!

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen

Meer voor jou