Formula One hit wonders: coureurs met groot potentieel die volledig faalden

Geflopt
Jochen Maas - 1975 Spaanse GP
McLaren
Potentie
Heikki Kovalainen 
2008 Hongaarse GP
Super GT
Goed genoeg?
Jarno Trulli
2004 Monaco GP
Geen zelfvertrouwen
Olivier Panis
Sleutel figuur
1996 Monaco GP
Gebroken benen
Jean Alesi
Ferrari
Benetton
Geflopt

Is talent soms eenvoudigweg niet voldoende? Dit is een vraag die wel eens gesteld wordt in de Formule 1. Deze coureurs bezaten groot potentieel, maar slaagden er niet in dit te verzilveren.

Jochen Maas - 1975 Spaanse GP

Jochen Maas was een van die veelbelovende coureurs die eruitzag als een toekomstige wereldkampioen, maar zijn Formule 1-carrière eindigde met slechts acht overwinningen. De voormalige McLaren-coureur was ultra-competitief, maar hij miste simpelweg de consistentie.

McLaren

De McLaren uit 1975 behoorde tot de topauto's in de paddock, met de M23 die zich als een competitieve kracht manifesteerde. Emerson Fittipaldi, de regerend wereldkampioen van die tijd, was zijn teamgenoot. Dit illustreert dat McLaren over de juiste elementen beschikte voor het behalen van kampioenschappen.

Potentie

"Terwijl Fittipaldi direct het potentieel van McLaren onderstreepte door de seizoensopener in Argentinië te winnen, boekte Maas minder succes," rapporteert Planet F1.

Heikki Kovalainen 

De Finse coureur was een van de beste presteerders in de juniorencategorieën (Fortec Motorsport), waar hij als 3e eindigde in de Formule 3 (2002). Kovalainen sloot zich later aan bij Renault, waar hij begon met het behalen van degelijke racefinishes.

2008 Hongaarse GP

Kovalainen behaalde de overwinning in de Grand Prix van Hongarije in 2008, na een lekke band bij Lewis Hamilton en een motorprobleem bij Felipe Massa. De Finse coureur scoorde noemenswaardige tweede plaatsen, waaronder zijn 'Alonso-esque' raceafwerking in Japan (2007), waar hij tot de laatste ronde stand hield tegen Raikkonen en cruciale punten voor zijn team verzekerde.

Super GT

Zijn carrière in de Formule 1 eindigde bij teams in de achterhoede, zoals Team Lotus en Caterham F1 Team. De Finse coureur vervolgde zijn racecarrière echter in de Super GT, waar hij in 2016 kampioen werd.

Goed genoeg?

Kovalainen had alle benodigde ingrediënten om wereldkampioen te worden, maar bewees volgens Planet F1 dat hij niet de moed had om het in de Formule 1 te maken.

Jarno Trulli

Jarno Trulli was een andere veelbelovende figuur in de Formule 1, beschouwd als een van de beste kwalificatierijders in de paddock. Hij bewees dat hij de snelheid van Alonso kon bijhouden.

2004 Monaco GP

De Italiaanse coureur vierde een opmerkelijke zege in Monaco in 2004, maar zijn carrière vervaagde door interne teamconflicten. Na zijn vertrek bij Renault in 2005, maakte hij de overstap naar Toyota, waar hij constant moest opboksen tegen snellere wagens.

Geen zelfvertrouwen

Ondanks dat Trulli een sterke qualifier was, voldeden zijn races niet aan de verwachtingen van zijn team - hij kon zijn brute snelheid op de racebaan eenvoudigweg niet evenaren.

Olivier Panis

Olivier Panis ontwikkelde een reputatie als winnaar tijdens zijn periodes in de Formula Renault en Formula 3000, wat resulteerde in een positie bij Ligier in 1994. In zijn eerste seizoen behaalde hij een tweede plaats in de Duitse Grand Prix.

Sleutel figuur

Panis bewees een belangrijke coureur voor Ligier te zijn, met vijf puntenfinishes en een 2e plaats in Adelaide, wat bijdroeg aan de 5e plaats van Ligier in het Constructeurskampioenschap.

1996 Monaco GP

Panis behaalde een grote overwinning in Monaco in 1996, nadat hij vanaf de 14e plaats was gestart. De Franse coureur eindigde als eerste na enkele gedurfde inhaalacties en een briljante strategie, wat hem veel punten voor zijn team opleverde.

Gebroken benen

Een vreselijk ongeval in Canada in 1997 zorgde ervoor dat hij beide benen brak en leidde ertoe dat zijn seizoen teleurstellend eindigde. Panis worstelde om zijn vorm terug te krijgen en was na zijn ongeluk nooit meer dezelfde. Hij zou racen voor BAR en Toyota zonder noemenswaardig succes - hij ging met pensioen in 2006.

Jean Alesi

Jean Alesi was een andere veelbelovende F1-ster die een opmerkelijke debuut maakte tijdens het seizoen 1989. De Frans-Italiaanse coureur schuwde agressief racen niet en behaalde een tweede plaats achter Ayrton Senna tijdens de US Grand Prix van 1990.

Ferrari

Alesi kwam in 1991 bij Ferrari en bleef daar tot 1995, maar "het Italiaanse team kende een 'dip' met slechte betrouwbaarheid en snelheid," wat zijn ondergang inluidde, volgens Planet F1. Ondanks flitsen van genialiteit en af en toe een podiumplaats, slaagde hij er pas in 1995 in om een overwinning te behalen.

Benetton

Alesi sloot zich in 1996 aan bij Renault Benetton, nadat Ferrari de aanstelling van Michael Schumacher officieel had gemaakt. Zijn carrière kende een neergang, hoewel hij regelmatig podiumplaatsen behaalde. Een conflict met teambaas Flavio Briatore leidde tot zijn vertrek. In zijn laatste jaren in de F1 verhuisde Alesi naar Sauber (1998) en vervolgens naar Prost (2000), wat zijn afscheid van de F1 markeerde.

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen

Meer voor jou