Frank Rijkaard: hoe is het nu met de Nederlandse voetballegende?

Rijkaard, een topper uit de generatie '88
Eén van de Nederlandse groten
Ajax
Eerste trofeeën
Portugal en Spanje
Verhuizen naar AC Milan
Marco van Basten en Ruud Gullit
Winnaar van de Europa Cup
Terug naar Ajax
Champions League-overwinning tegen Milaan
Pensioen
Nederlands elftal
1988: Europees kampioen
1990: Spugen naar Rudi Völler
Coach
FC Barcelona
Titels
Messi bedankt Rijkaard
Champions League-overwinning
Turkije en Saoedi-Arabië
Einde van een carrière in het voetbal
Rijkaard, een topper uit de generatie '88

Frank Rijkaard wordt algemeen erkend als een van de beste Nederlandse voetballers aller tijden en veroverde Europa op club- en internationaal niveau. Hij was deel van het winnende Nederlands elftal op het EK van 1988.

Eén van de Nederlandse groten

Laten we eens kijken hoe Rijkaard die status verdiende en wat hij in zijn carrière won. Alle carrièrestatistieken zijn afkomstig van Transfermarkt, tenzij anders vermeld.

Ajax

Zoals veel Nederlandse voetballegendes begon Rijkaard zijn carrière bij Ajax, waar hij als tiener zijn debuut in het eerste elftal maakte tegen Go Ahead Eagles. Hij scoorde en liet een glimp zien van zijn enorme potentieel.

 

Eerste trofeeën

Rijkaard zou destijds een belangrijke speler voor Ajax worden en speelde een belangrijke rol in de successen van de club in de jaren tachtig. In zijn eerste periode in Amsterdam won hij drie Nederlandse titels, drie Nederlandse bekers en de European Cup Winners 'Cup. In de finale won Ajax van Lokomotive Leipzig.

Portugal en Spanje

Nadat Rijkaards relatie met de toenmalige Ajax-coach Johan Cruijff verslechterde, werd hij in januari 1988 overgeplaatst naar Sporting CP. De Portugese ploeg slaagde er echter niet in om de speler op tijd te registreren en Rijkaard speelde de rest van het seizoen bij het Spaanse Real Zaragoza, aldus These Football.

Verhuizen naar AC Milan

In de zomer van 1988 werd Rijkaard overgeplaatst naar AC Milan, dat € 3 miljoen aan Sporting betaalde.

Marco van Basten en Ruud Gullit

In San Siro maakte Rijkaard deel uit van een geducht Nederlands trio met Marco van Basten en Ruud Gullit. Dit zou worden beschouwd als een van de meest gedenkwaardige hoofdstukken in de geschiedenis van de club.

Winnaar van de Europa Cup

Tijdens die periode heerste Milan over Europa en veroverde Europese Bekers in 1988/89 en 1989/90. In de laatste editie was Rijkaard degene die het winnende doelpunt scoorde tegen Benfica. In de vroege jaren negentig voegde Rijkaard naast verschillende andere trofeeën ook twee Italiaanse titels toe aan zijn erelijst.

Terug naar Ajax

Medio 1993 beëindigde Rijkaard zijn loopbaan in Italië en keerde terug naar Ajax om opnieuw een succesvol hoofdstuk te schrijven in zijn toch al indrukwekkende carrière.

Champions League-overwinning tegen Milaan

Met Ajax werd hij nog twee keer landskampioen en belangrijker nog: hij won in het seizoen 1994/95 de Champions League met een 1-0 overwinning op zijn oude geliefde Milan.

Pensioen

Na dat seizoen ging Rijkaard met pensioen, waarmee hij een schitterend einde aan zijn clubcarrière maakte. Deze carrière besloeg vijftien jaar en leverde hem een plek op tussen de groten van het Nederlandse voetbal aller tijden.

Nederlands elftal

Zijn uitstraling werd alleen maar versterkt door zijn prestaties bij het Nederlands elftal. Rijkaard werd 73 keer opgeroepen voor het nationale elftal en wist tien doelpunten te scoren.

1988: Europees kampioen

Het onbetwiste hoogtepunt van zijn internationale carrière was het EK van 1988. Nederland beschikte over een indrukwekkend team, met spelers als Marco van Basten, Ruud Gullit en Ronald Koeman. Ze bereikten de finale en versloegen de Sovjet-Unie, wat resulteerde in hun enige trofee tot op heden.

1990: Spugen naar Rudi Völler

Niettemin werd de internationale carrière van Rijkaard ook overschaduwd door een spuugincident waarbij de Duitser Rudi Völler betrokken was. Dit vond plaats tijdens de FIFA Wereldbeker van 1990. Volgens Planet Football kreeg hij van de Duitse pers de bijnaam 'lama'.

Coach

Na zijn spelerscarrière besloot Rijkaard zijn geluk te beproeven als coach. Hij startte als assistent bij het Nederlands elftal en bekleedde later de positie van hoofdcoach. Hij diende zijn ontslag in na de nederlaag van zijn team in de halve finales van EURO 2000.

FC Barcelona

Na een jaar bij de Nederlandse club Sparta Rotterdam, waarin de club voor het eerst degradeerde, werd Rijkaard aan het begin van het seizoen 2003/04 aangesteld als coach van FC Barcelona. Hij verwelkomde Ronaldinho onmiddellijk als zijn nieuwe ster.

Titels

Onder leiding van de Braziliaan heroverde Rijkaard met FC Barcelona de top van het Spaanse voetbal door opeenvolgende titels te winnen van 2004 tot 2006.

Messi bedankt Rijkaard

De rol van Rijkaard bij de doorbraak van Lionel Messi bij FC Barcelona mag niet worden onderschat. Messi zei ooit tegen de Egyptische tv-zender MBC: "Als hij niet had besloten om mij toe te voegen aan het eerste elftal om te trainen en te spelen, had ik het eerste elftal misschien wel nooit gehaald."

"Een heel belangrijk persoon voor mij"

"Ik heb altijd gezegd dat Rijkaard voor mij een heel belangrijk persoon was, omdat hij mij vertrouwde. Hij liet mij in het eerste elftal spelen", voegde Messi eraan toe.

Champions League-overwinning

Rijkaards tijd als Barça-coach bereikte zijn hoogtepunt in 2006, toen de Catalanen de Champions League wonnen van Arsenal. Twee jaar later trad hij af na teleurstellende resultaten en werd hij vervangen door Pep Guardiola, een andere legendarische coach in Camp Nou.

Turkije en Saoedi-Arabië

Rijkaard werd medio 2009 aangesteld als coach van de Turkse club Galatasaray, maar slaagde er niet in zijn stempel te drukken en werd opgevolgd door Gheorghe Hagi. Na een kort avontuur als coach bij het Saoedi-Arabische nationale team, koos Rijkaard ervoor zich in januari 2013 uit het voetbal terug te trekken. Sindsdien heeft hij geen rol meer gespeeld in de sport.

Einde van een carrière in het voetbal

Het was het einde van Rijkaards voetbalcarrière. Een carrière die fans in Nederland, Italië, Spanje en de rest van de wereld in extase hebben gebracht.

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen

Meer voor jou