Hebben stewards van de FIA Lando Norris het kampioenschap Formule 1 afgepakt?

Straf
Ferrari domineerde
Op elkaars hielen
Inhalen buiten de baan
Andrea Stella
“Beide auto’s hadden een voordeel”
'Niet goed opgelost'
Kans gemist om dichterbij Verstappen te komen
Verstappen: stevigere leiderspositie
Norris verloor zijn pole position
Straf

Lando Norris van McLaren heeft felle kritiek geuit op de stewards van de FIA. Volgens hem was zijn tijdstraf van vijf seconden tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten (20 oktober) onterecht. Het kostte hem dure punten in de strijd om het wereldkampioenschap.

Ferrari domineerde

Het was een dominante race voor Ferrari, met Charles Leclerc die als eerste finishte en Carlos Sainz die als tweede volgde. De race om de derde plaats tussen Norris en Max Verstappen was echter boeiend met het oog op het klassement.

Op elkaars hielen

De twee kampioenschapskandidaten zaten elkaar op de hielen tijdens de laatste tien ronden van de race. In bocht 12 haalde Norris in, waarbij beide coureurs van de baan af gingen. Norris behaalde daarop de derde podiumplek.

Inhalen buiten de baan

Na de inhaalactie kreeg Norris echter een verrassende straf van vijf seconden van de FIA-stewards, omdat hij buiten de baan had ingehaald. De posities van Norris en Verstappen, derde en vierde, werden omgedraaid.

"Hij heeft zich te veel verdedigd"

Volgens The Guardian zei Norris over Verstappen: "Hij ging van de baan omdat hij te veel verdedigde en een fout maakte, maar hij heeft daarvan geprofiteerd. Ik moest eraf om hem te ontwijken."

"Het is onmogelijk om te weten"

"Het is onmogelijk om te weten of ik op de baan had kunnen blijven. Daarom kun je dat soort dingen niet controleren. Het is een overhaaste beslissing, en ze horen of begrijpen onze punten niet, wat ze na de race zouden moeten doen. Ze willen gewoon op dat moment een beslissing nemen."

Andrea Stella

Ook Andrea Stella, teambaas bij McLaren, reageerde boos op het incident en vond de bemoeienis van de stewards ongepast.

“Beide auto’s hadden een voordeel”

Stella zei: "De manier waarop de stewards zich bemoeiden met een prachtig stukje motorsport was ongepast. Beide auto's raakten van de baan, dus beide auto's kregen een voordeel."

 

'Niet goed opgelost'

McLaren had Norris kunnen bevelen om Verstappen zijn plek terug te geven ten tijde van het incident, maar omdat beide auto's van de baan raakten, waren ze ervan overtuigd dat Norris daar geen straf voor zou krijgen.

Kans gemist om dichterbij Verstappen te komen

Norris startte de race op pole position en een overwinning zou hem nog dichter bij Verstappen hebben gebracht, aan de top van het wereldkampioenschap.

Verstappen: stevigere leiderspositie

Desondanks heeft de Nederlander zijn overtuigende voorsprong van 57 punten behouden met nog vijf races te gaan.

Norris verloor zijn pole position

De directeur van McLaren denkt dat Norris zijn pole position verloor toen Verstappen naar binnen dook, waardoor Norris te wijd reed en LeClerc er langs kon rijden.

"Geaccepteerd. Door naar de volgende race"

McLarens teambaas Stella zei: "Het was een race waarin we geduldig bleven nadat we in de eerste ronde bij de eerste bocht van de baan werden geduwd. We hebben het geaccepteerd. Tegen dit soort beslissingen kan geen beroep worden aangetekend en we gaan door naar de volgende race."

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen

Meer voor jou