'Mijn spel leed eronder': topvoetballers die worstelden met psychische problemen

De druk eist zijn tol
Jan Vertonghen
Botsing met het hoofd
Andrés Iniesta
Gianluigi Buffon
Jesse Lingard
Christian Pulisic
Michael Carrick
Ronaldo Nazário
Hij was niet goed voorbereid
De druk eist zijn tol

Voetbal is een sport waar erg veel druk bij komt kijken. De pers en fans verwachten constant topprestaties van voetballers, en deze druk kan soms zijn tol eisen van spelers, die uiteindelijk gewoon mensen zijn. Hier volgt een lijst van topvoetballers die openhartig zijn geweest over hun mentale problemen, tijdens of na hun carrière.

Jan Vertonghen

Jan Vertonghen heeft onlangs gesproken over psychische problemen toen hij nog bij Tottenham speelde. De verdediger zei dat het allemaal begon na de heenwedstrijd van de halve finale van de Champions League tegen Ajax in 2019.

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen

Botsing met het hoofd

Vertonghen liep een hersenschudding op na een botsing met oud-ploeggenoot Toby Alderweireld en Ajax-doelman Andre Onana. In de maanden na het incident klaagde de Belg over duizeligheid en hoofdpijn en voelde hij zich mentaal niet lekker, vertelde hij in de Belgische podcast 'Midden'. "Ik ging naar bijna alle specialisten, maar er werd geen verklaring gevonden", legde Vertonghen uit. ''Als ik nu foto's zie uit die tijd, zie ik meteen dat er iets mis was. Dat mijn ogen anders waren. Ik voelde me ook vaak 'down'."

"Als ik had gezegd dat ik psychische problemen had..."

Vertonghen wilde zich destijds niet openstellen over de kwestie, omdat hij bang was dat het gevolgen zou kunnen hebben voor zijn carrière. "Mijn contract liep af, en als ik zou zeggen dat ik mentale problemen had, wist ik niet wat dat zou betekenen voor mijn kansen bij andere clubs."

Andrés Iniesta

Andrés Iniesta was een van de beste spelers van zijn generatie, maar zelfs de middenvelder van wereldklasse was niet immuun voor mentale gezondheidsproblemen. De Spanjaard zei dat het allemaal begon na het plotselinge overlijden van Espanyol-speler en vriend Dani Jarque, vertelde hij de podcast 'The Wild Project' in 2022.

"Ik verloor de wil om te leven"

"In de tijd dat ik tegen een depressie vocht, was het beste moment van de dag dat ik mijn pillen innam en naar bed ging. Ik verloor de wil om te leven, ik knuffelde mijn vrouw en het voelde alsof ik een kussen knuffelde, ik voelde niets," aldus Iniesta. De voormalige speler van FC Barcelona heeft uiteindelijk professionele hulp gezocht. "Ik ben in therapie gebleven omdat ik vrede met mezelf moet hebben."

 

Gianluigi Buffon

Gianluigi Buffon is ook openhartig geweest over mentale problemen en vertelde over zijn worstelingen met depressies toen hij bij Juventus speelde. "Een paar maanden lang verloor alles zijn betekenis", vertelde hij aan Vanity Fair. "Het was een heel moeilijke tijd. Ik was 25 jaar oud en op het hoogtepunt van mijn carrière."

"Het leek alsof niemand om me gaf"

Buffon had het gevoel dat hij enkel als voetballer werd gezien. "Het leek alsof niemand om mij gaf, alleen om de voetballer die ik vertegenwoordigde. Het was alsof iedereen naar Buffon vroeg en niemand naar Gigi", legt de Italiaan uit, die zijn gevoelens nooit onder stoelen of banken stak. "Ik was nooit bang om mijn emoties te tonen of om te huilen. Daar hoeven we ons niet voor te schamen."

Jesse Lingard

Een andere speler die open is geweest over zijn mentale problemen is Jesse Lingard, die het in 2020 moeilijk had bij Manchester United en naar de alcohol greep. "Echt, ik wilde alleen maar thuis zitten en drinken en proberen op die manier de pijn weg te nemen", zei hij tegen 'The Guardian'.

"We zijn allemaal mensen"

In die tijd moest hij voor zijn broers en zussen zorgen, omdat zijn moeder medische zorg nodig had. Bovendien werd hij stevig uitgefoeterd door fans na een FA Cup-wedstrijd tegen Derby County. "Ik voelde me zo onder druk gezet, vooral na de wedstrijd tegen Derby en er allerlei beledigingen naar mijn hoofd werden geslingerd toen ik in de bus stapte", zei hij. "Niemand wist echt van mijn problemen buiten het veld, dus ze dachten 'Je bent een voetballer, je woont in een mooi huis, je hebt geld, je kunt alles aan.' Maar als het om iemands gezondheid en welzijn gaat, is het een andere situatie. We zijn allemaal mensen."

Christian Pulisic

Voormalig Chelsea-ster Christian Pulicic heeft ook toegegeven last te hebben gehad van mentale gezondheidsproblemen, waarvoor hij professionele hulp zocht. "Als het allemaal tegelijk op je afkomt, kan dat echt heel veel zijn", vertelde Pulisic op het YouTube-kanaal van Chelsea. "Persoonlijk heb ik in deze periode mijn toevlucht gezocht tot een therapeut en dat is niet iets waar iemand zich voor hoeft te schamen."

"Erover praten kan echt heel veel helpen"

"Erover praten kan echt wonderen doen", vervolgt hij. "Soms kan het zoveel helpen om je gevoelens te uiten aan iemand anders. Het is iets wat ik persoonlijk heb gedaan en andere mensen heb zien doen. Het van je afzetten, erover praten is iets waar je veel aan hebt."

Michael Carrick

Michael Carrick doorliep een prachtige carrière bij Tottenham en Manchester United, maar na het verlies van de Champions League-finale tegen Barcelona in 2009 bereikte de middenvelder een dieptepunt, zei hij in zijn autobiografie 'Between the Lines'. In die tijd wilde hij zelfs weg tijdens het WK 2010. "Ik genoot er niet van om voor Engeland te spelen, ik wilde niet weg met Engeland en ik had het moeilijk bij United - ik speelde verschrikkelijk. Dat was de drijfveer, want alles wat ik gaf was om zo goed mogelijk te zijn voor United", zo vertelde hij aan Sky Sports News.

"Ik schaam me er niet voor"

"Ik kan hier nu zitten en erover praten, ik schaam me er niet voor", ging Carrick verder. "Ik heb geen duidelijke reden waarom ik in die fase belandde, het waren gewoon een heleboel kleine dingen en uiteindelijk leden zowel mijn voetbal als ikzelf eronder."

Ronaldo Nazário

Ronaldo Nazário was een van de beste, misschien wel de beste spits in de voetbalgeschiedenis. Maar ondanks al het geld en de roem kreeg de Braziliaan na zijn succesvolle spelerscarrière te maken met mentale problemen, waarvoor hij hulp zocht. "Tegenwoordig ben ik in therapie. Ik ben al tweeënhalf jaar in therapie en ik begrijp mezelf veel beter dan daarvoor", vertelde hij de Spaanse sportkrant Marca in 2022.

Hij was niet goed voorbereid

Ronaldo vond dat zijn generatie wel wat meer begeleiding kon gebruiken. "Ik kom uit een generatie waarin je voor de leeuwen werd gegooid en je je best moest doen zonder je verder aan te stellen. Ik kijk terug en ik zie dat we inderdaad werden blootgesteld aan een zeer, zeer grote mentale belasting en zonder enige voorbereiding", vindt hij.

"Vandaag de dag zijn spelers veel beter voorbereid"

Het 'fenomeen' vindt dat er veel is verbeterd in de voetbalwereld. "Vandaag de dag worden spelers veel beter voorbereid, krijgen ze de medische aandacht die ze nodig hebben om de dag door te komen en worden spelers meer bestudeerd: de profielen van elke speler, hoe ze reageren, hoe ze zouden moeten reageren", voegde de Braziliaan eraan toe. "In mijn tijd was dat er allemaal niet. Dat is jammer, omdat we ons hele leven al weten dat voetbal veel stress kan veroorzaken en heel bepalend kan zijn voor de rest van ons leven."

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen

Meer voor jou