Pogačar sneller dan Pantani en Armstrong... Moeten we ons zorgen maken?

Derde Tourzege
Pogačar verbrijzelt records
Bijna vier minuten ingehaald
Grote verschillen tussen de eersten en de rest
Froome vs. Pogačar
Twee minuten sneller dan Armstrong
Kwamen vroeger aan dan gedacht
Vayer kan het niet geloven
Technische verbeteringen
Betere fietsen
Watts per kilo
Derde Tourzege

Tadej Pogačar heeft zijn derde Tour de France-overwinning behaald na een reeks sterke prestaties in Frankrijk. Hij won de drie laatste etappes achter elkaar om nog maar eens te onderstrepen hoe dominant hij was in deze ronde.

Pogačar verbrijzelt records

Wat Tadej Pogačar en Jonas Vingegaard laten zien wordt met de dag indrukwekkender. Op de klim naar Plateau de Beille hebben ze het klimrecord van Marco Pantani verbeterd. Maar er rijzen twijfels over deze bijzondere prestaties.

Bijna vier minuten ingehaald

Op 14 juli beklom de Sloveen het Plateau de Beille in 39 minuten en 41 seconden. Hiermee heeft hij het record van Marco Pantani uit 1998, dat stond op 43 minuten en 20 seconden, verbroken, aldus Le Figaro.

Grote verschillen tussen de eersten en de rest

Met een indrukwekkende klim nam Pogačar een voorsprong van één minuut en acht seconden op zijn concurrent Jonas Vingegaard. Remco Evenepoel eindigde die dag als derde, met een achterstand van twee minuten en eenenvijftig seconden.

En zo ging het tijdens een groot deel van de Tour: uiteindelijk stonden Pogačar, Vingegaard en Evenepoel op het podium in Nice met een grote afstand van de overige renners in de top 10.

Froome vs. Pogačar

Waarom vinden sommige kijkers dat vreemd? Ter vergelijking: Christopher Froome was in 2015 5 minuten en 41 seconden langzamer dan Pogačar op de klim naar Plateau de Beille, volgens Le Figaro. Het zijn echt bijzondere tijden.

Twee minuten sneller dan Armstrong

De dag voorafgaand had de Sloveen het klimrecord van Lance Armstrong op Pla d'Adet al met bijna twee minuten verbeterd.

Kwamen vroeger aan dan gedacht

In de tweede bergetappe van deze Tour de France kwamen de renners 26 minuten eerder aan dan verwacht, met een gemiddelde snelheid van 42,5 km/u. Dit bewijst dat de renners in deze Tour de France sneller zijn dan verwacht.

Vayer kan het niet geloven

Op X reageerde de voormalig technisch directeur van Festina, Antoine Vayer, verbaasd. Hij zei: "Pantani's 'mutanten' record is gebroken met 3 minuten en 44 seconden! Na vijf passages. 5 uur en 13 minuten inspanning gedurende 15,95 km met een stijging van 7,87%, in 39 minuten en 46 seconden met een gemiddelde snelheid van 24,07 km/u. Het is verbluffend."

Fotocredit: Festinaboy / X

Technische verbeteringen

Frédéric Grappe, performance director bij Groupama-FDJ, verklaarde aan Le Figaro waarom de recordtijden zijn verbeterd: "Het is belangrijk om te begrijpen dat we de rolweerstand hebben verminderd. Een fiets gedraagt zich een beetje zoals een polsstok bij het hoogspringen; hoe stijver de stok, hoe meer energie hij teruggeeft wanneer hij buigt."

Betere fietsen

"De fiets is geëvolueerd, met een frame en wielen die efficiënter energie teruggeven bij elke trapbeweging. Dit resulteert in minder energieverlies. Het is dan ook logisch dat we tegenwoordig snellere tijden behalen dan ten tijde van Armstrong," concludeerde hij.

Watts per kilo

Deze gegevens verklaren niet alles. Tijdens de klim naar Plateau de Beille produceerde Tadej Pogačar 6,8 watt per kilogram, wat 448,8 watt betekent bij zijn gewicht van 66 kilogram. In 2001 had Lance Armstrong een vergelijkbaar vermogen van 6,1 watt per kilogram tijdens dezelfde klim, hoewel hij zwaarder was met ongeveer 70 kilogram.

Het blijft vraagtekens oproepen voor kritische toeschouwers. Maar vooralsnog lijkt de Tour van 2024 'schoon' te zijn geweest.

Meer voor jou