'Twijfels zullen er altijd zijn': Pogačar reageert op dopingverdenkingen

Een dubbele overwinning
Een ruime voorsprong
Doping, een eeuwig debat
Reputatie
Ook Vingegaard reageerde op vermoedens
Institutionele controle
Drugs slecht voor je gezondheid
Armstrong en Pantani
We willen het allemaal geloven
Een dubbele overwinning

Wat een prestatie! Op 21 juli behaalde Tadej Pogačar als eerste sinds Marco Pantani in 1998 de dubbele overwinning in de Giro en de Tour de France.

Een ruime voorsprong

De Sloveen won overtuigend in de laatste tijdrit van de Tour de France, wat zijn zesde etappeoverwinning markeerde. Hij finishte met een voorsprong van 6 minuten en 17 seconden op Jonas Vingegaard en 9 minuten en 18 seconden op Remco Evenepoel.

Doping, een eeuwig debat

Het is begrijpelijk dat zo'n prestatie vragen oproept en de zorgen over doping in het wielrennen opnieuw aanwakkert. Tadej Pogačar begrijpt dit en heeft zich als drievoudig winnaar van de Tour de France duidelijk over dit onderwerp uitgesproken.

"Er is altijd jaloezie, er zijn altijd haters"

Volgens opmerkingen verzameld door Cycling Weekly zei de 25-jarige wielrenner: "In elke sport en levenssituatie geldt dat wanneer iemand wint, er altijd jaloezie en haters opduiken. Als je geen haters hebt, ben je niet succesvol."

Reputatie

Vervolgens kwam de Sloveen meteen tot de kern van de zaak door te zeggen: "Er zullen altijd twijfels zijn, omdat het wielrennen in het verleden, vóór mijn generatie, erg beschadigd is."

Ook Vingegaard reageerde op vermoedens

Deze reactie doet denken aan die van Jonas Vingegaard na zijn overwinning vorig jaar. Volgens BFM zei hij toen: "Ik begrijp de vragen hierover volledig, gezien het verleden van onze sport. Het is goed om sceptisch te zijn, anders gebeurt het weer."

Institutionele controle

Tadej Pogačar verwees naar de instanties die doping bestrijden, zoals de UCI. Hij zei: "Het Wereldantidopingagentschap en de UCI hebben veel tijd en geld gestoken in het zuiveren van de sport." Ik geloof dat wielrennen nu een van de eerlijkste sporten ter wereld is, dankzij de gebeurtenissen van enkele jaren geleden."

Drugs slecht voor je gezondheid

De Tourwinnaar noemt het gebruik van drugs 'volkomen idioot'. Waarom? "Je kunt hooguit tot je 35e fietsen, en daarna zijn er zoveel andere manieren om van het leven te genieten. Het zou idioot zijn om dat op te geven en je leven op het spel te zetten voor een wedstrijd. Het is slechts een spel; je wilt winnen, maar dat is niet het enige dat telt. Gezond blijven is het allerbelangrijkste."

Armstrong en Pantani

Zijn verklaring zal de twijfels over zijn prestaties van dit jaar echter niet wegnemen, vooral omdat hij de tijden van Lance Armstrong en Marco Pantani op de beklimmingen van de Pla d'Adet en het Plateau de Beille met het grootste gemak heeft verbeterd.

We willen het allemaal geloven

Tadej Pogačar, die veel records heeft gebroken, inclusief die van renners met een twijfelachtige reputatie, zorgt voor twijfel bij het publiek. Greg LeMond, voormalig Tourwinnaar, zei tegen Le Parisien: "In een race breken vier of vijf renners records en halen ze 450 watt. We wijzen de prestaties toe aan verbeterde voeding, maar ik betwijfel of dat genoeg is om de snelheden te verklaren. Toch wil ik het graag geloven."

Meer voor jou