Uitblinkers van Euro 2024: Welke spelers moet je in de gaten houden?

Florian Wirtz - Duitsland (Gr. A)
Dominik Szoboszlai - Hongarije (Gr. A)
Scott McTominay - Schotland (Gr. A)
Noah Okafor - Zwitserland (Gr. A)
Lamine Yamal - Spanje (Gr. B)
Mateo Retegui - Italië (Gr. B)
Jasir Asani - Albanië (Gr. B)
Josip Stanišić - Kroatië (Gr. B)
Phil Foden - Engeland (Gr. C)
Benjamin Sesko - Slovenië (Gr. C)
Rasmus Højlund - Denemarken (Gr. C)
Dušan Vlahović - Servië (Gr. C)
Eduardo Camavinga - Frankrijk (Gr. D)
Xavi Simons - Nederland (Gr. D)
Sebastian Szymanski - Polen (Gr. D)
Konrad Laimer - Oostenrijk (Gr. D)
Jérémy Doku - België (Gr. E)
Viktor Tsygankov - Oekraïne (Gr. E)
Dennis Man - Roemenië (Gr. E)
Lukas Haraslin - Slowakije (Gr. E)
Gonçalo Ramos - Portugal (Gr. E)
Arda Güler - Turkiye (Gr. F)
Giorgi Mamardashvili - Georgië (Gr. F)
Pavel Sulc - Tsjechië (Gr. F)
Florian Wirtz - Duitsland (Gr. A)

We kijken naar alle landen op volgorde van hun poule. We beginnen met het gastland: Duitsland. Een van de meest prominente spelers in de Bundesliga is Florian Wirtz, de drijvende kracht achter het ongeslagen Bayer Leverkusen. Op 21-jarige leeftijd heeft deze aanvallende middenvelder zijn immense potentieel al laten zien. In zijn thuisland, tijdens het EK, kan hij wel eens de grote ster van het toernooi worden. Zijn samenwerking met Jamal Musiala is nu al fabelachtig!

Dominik Szoboszlai - Hongarije (Gr. A)

Hij is pas 23 jaar oud, maar het lijkt alsof Dominik Szoboszlai al een decennium aan de top speelt. De middenvelder van Liverpool is de leidende figuur van het Hongaarse team, met vier doelpunten en drie assists in de kwalificatie. In een uitdagende groep met Duitsland, Schotland en Zwitserland zal hij moeten schitteren om zijn team naar de kwartfinales te leiden.

Scott McTominay - Schotland (Gr. A)

Met zeven doelpunten in de kwalificatie, waaronder twee tegen Spanje, heeft Scott McTominay zichzelf getransformeerd tot een ware goalgetter. Samen met John McGinn vormt hij een van de meest indrukwekkende middenveldsduo's in het toernooi. Houd ze in de gaten!

Noah Okafor - Zwitserland (Gr. A)

Ondanks zijn beperkte speeltijd in de Serie A met AC Milan dit jaar, blijft Noah Okafor een van de belangrijkste spelers van het Zwitserse team. Samen met Ruben Vargas en Xherdan Shaqiri vormen deze drie aanvallers een prachtig trio. Ze zullen hun beste spel moeten laten zien om door de zware Groep A heen te komen.

Lamine Yamal - Spanje (Gr. B)

Zestien jaar oud en de personificatie van een enorm talent. Lamine Yamal, een openbaring in het wereldvoetbal dit jaar, maakte indruk bij FC Barcelona... en bij La Roja! Met twee doelpunten in het nationale team zal hij de spil van de Spaanse aanval zijn tijdens het EK.

Mateo Retegui - Italië (Gr. B)

Mateo Retegui brak door bij de club Tigre in Argentinië en is de spits waar de Italianen op hoopten. Met een lengte van 1,86 meter is hij een gevaarlijke doelpuntenmaker en een efficiënte speler die altijd weet te scoren. Precies wat Italië nodig heeft.

Jasir Asani - Albanië (Gr. B)

Albanië is tot nu toe de grote verrassing van dit EK. Als eerste in de kwalificatiegroep heeft het door Sylvinho geleide team indruk gemaakt. De Braziliaanse coach stelde een uitgebalanceerd team samen en vond spelers uit alle windstreken, waaronder Jasir Asani. De vleugelaanvaller van Gwangju FC in Zuid-Korea was vijf keer beslissend in acht kwalificatiewedstrijden. Een onverwachte opkomst, een glans op dit EK!

Josip Stanišić - Kroatië (Gr. B)

Josip Stanišić, de held van Bayer Leverkusen met twee late doelpunten (tegen Dortmund en Roma), heeft sinds zijn vertrek bij Bayern een nieuwe dimensie toegevoegd. Snel, nauwkeurig en betrouwbaar... De Kroaat bezit alle eigenschappen van een moderne verdediger, vergelijkbaar met zijn landgenoot Josko Gvardiol.

Phil Foden - Engeland (Gr. C)

Het is simpel: bij Engeland zijn alle spelers het bekijken waard... maar Phil Foden spant de kroon. Pep Guardiola's favoriet, verkozen tot beste speler in de Premier League, is dit seizoen uitmuntend. Hij speelt samen met Bellingham, Kane, Saka en Rashford... Hij zal deze zomer een van de hoofdrolspelers zijn in de Engelse aanval: Football's coming home?

Benjamin Sesko - Slovenië (Gr. C)

Benjamin Sesko heeft in elk van zijn laatste zeven Bundesliga-wedstrijden met Leipzig gescoord: hij is niet te stoppen. Op slechts twintigjarige leeftijd is de Sloveense spits de ster van zijn team. Als aanvoerder van de aanval heeft hij een cruciale rol te vervullen. Een echte doelpuntenmachine, hij zal nauwlettend in de gaten moeten worden gehouden in een zeer uitdagende poule met Engeland, Denemarken en Servië.

Rasmus Højlund - Denemarken (Gr. C)

Ondanks een moeilijk eerste jaar bij Manchester United presteert Rasmus Højlund nog steeds uitstekend bij Denemarken. Met zeven doelpunten in de kwalificatie is hij de betrouwbare doelpuntenmaker voor een Deens team dat sinds Euro 2016 vele teleurstellingen heeft gekend.

Dušan Vlahović - Servië (Gr. C)

Mitrovic of Vlahović... Dat is de vraag. Met deze twee doelpuntenmakers heeft Servië een vurige aanval, maar het team geen sterke verdediging. Daarom zal een sterke Dušan Vlahović nodig zijn om de Serviërs te laten ontsnappen aan de poule des doods.

Eduardo Camavinga - Frankrijk (Gr. D)

Achter Mbappé en Griezmann rijst een andere ster op in het Franse team: Eduardo Camavinga. Door de blessure van Tchouaméni kon de 21-jarige middenvelder de controle over het Franse middenveld overnemen. Na een uitstekend seizoen bij Real Madrid moet hij nu zijn talent tonen bij Les Bleus.

Xavi Simons - Nederland (Gr. D)

We hebben erop gewacht, de doorbraak van Xavi Simons is eindelijk aangebroken. De Nederlander, al sinds zijn tienerjaren een wonderkind van FC Barcelona, voelt zich op zijn plek in Leipzig en zal de spelmaker van Oranje zijn op het EK!

Sebastian Szymanski - Polen (Gr. D)

Naast de fenomenale Robert Lewandowski heeft Polen nog veel meer te bieden, met name Sebastian Szymanski. Deze Fenerbahçe-speler heeft een indrukwekkend seizoen achter de rug, met negen doelpunten en elf assists in de competitie. Hij is een creatieve kracht waar Polen sterk op vertrouwt!

Konrad Laimer - Oostenrijk (Gr. D)

Verdedigende middenvelder bij zijn club, flankspeler voor zijn nationale team... Konrad Laimer is van alle markten thuis. De speler van Bayern zal deze zomer als aanvoerder optreden voor zijn team op het EK. Als eerste tegenstander van The Blues moeten we op onze hoede zijn voor dit Oostenrijkse team dat Turkije zojuist met 6-1 heeft verslagen!

Jérémy Doku - België (Gr. E)

Sinds zijn aankomst bij Manchester City is Jérémy Doku getransformeerd tot een compleet nieuwe speler. Nauwkeuriger, sneller en gepassioneerder dan ooit tevoren. De Belgische vleugelaanvaller is ongrijpbaar en zal op het EK de dynamische motor achter de Rode Duivels zijn. Op zijn 21ste is het de perfecte tijd voor hem om te schitteren met het nationale team!

Viktor Tsygankov - Oekraïne (Gr. E)

Mudryk, Dobvyk, Sudakov... Oekraïne heeft geen gebrek aan talent en hoewel we ze allemaal in de gaten moeten houden, verdient Viktor Tsygankov extra aandacht. De buitenspeler van Girona heeft een fantastisch seizoen achter de rug in Spanje en was met drie doelpunten en een assist in zes wedstrijden de sleutelspeler in de kwalificatie: een echte vrije vogel.

Dennis Man - Roemenië (Gr. E)

Roemenië is een van de minder bekende teams in deze competitie, maar heeft een aantal interessante troeven in handen... en Dennis Man is er één van. De speler van Parma, staat volgens Sofascore op de derde plaats als beste speler in de Italiaanse D2. Hij is een creatieve en slimme speler, met elf doelpunten dit seizoen bij Parma. Hij zal de aanval leiden voor Roemenië.

Lukas Haraslin - Slowakije (Gr. E)

Lukas Haraslin, de beste speler in het Slowaaks kampioenschap met Sparta Praag, heeft dit seizoen een opmerkelijke ontwikkeling doorgemaakt. Het is simpel: hij is de speler die de meeste kansen heeft gecreëerd in de kwalificatiewedstrijden met Slowakije... en hij is de topscorer (met drie doelpunten)! Met zijn 27 jaar is hij de onbetwiste leider van dit Slowaakse team.

Gonçalo Ramos - Portugal (Gr. E)

Ronaldo of Ramos? Dit is een kwestie die Portugal de komende weken zal doen opschudden. Zelfs als de Parijzenaar in topvorm is, is het niet gegarandeerd dat hij vóór Cristiano Ronaldo aan het EK zal beginnen. Gelukkig is het niet aan ons om deze moeilijke keuze te maken, maar aan coach Roberto Martinez: veel succes voor hem!

Arda Güler - Turkiye (Gr. F)

Het Turkse wonderkind lijkt eindelijk hersteld van zijn fysieke problemen en maakt nu al indruk in La Liga, met zes doelpunten in vier wedstrijden... dat komt neer op één doelpunt per 65 minuten! Ondanks zijn 19 jaar zal hij op dit EK de creatieve motor van Turkije zijn.

Giorgi Mamardashvili - Georgië (Gr. F)

Georgië, dat zich voor het eerst in de geschiedenis heeft gekwalificeerd voor het EK, zou wel eens voor een grote verrassing kunnen zorgen in het toernooi. Met Khvicha Kvaratskhelia en Georges Mikautadze heeft het team uitstekende troeven in de aanval... en ook achterin met Giorgi Mamardashvili. De doelman van Valencia is een revelatie geweest in La Liga en het zou kunnen dat hij nog meer gaat schitteren op het EK!

Pavel Sulc - Tsjechië (Gr. F)

Ook al is hij geen basisspeler bij Tsjechië, het is de moeite waard om toch nog even over Pavel Sulc te praten. De middenvelder van Viktoria Plzen, die 18 doelpunten en zes assists heeft gemaakt in het Tsjechische kampioenschap, is op 23-jarige leeftijd een talent in wording. Krijgt hij deze zomer zijn kans? We hopen van wel!

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen

Meer voor jou