Virgil van Dijk: na harde kritiek is het erop of eronder tegen Roemenië

Sterk bekritiseerd door experts
‘De kritiek raakt mij’
Grote verantwoordelijkheid
Zuur verlies tegen Oostenrijk
Romano Schmid maakte de gelijkmaker
Sabitzer bezegelde de deal
Van Basten kritisch over het elftal
Virgil van Dijk
Van der Vaart: 'We speelden zoals Van Dijk zojuist sprak'
Wake-cup call?
Sterk bekritiseerd door experts

De Nederlandse verdediger Virgil Van Dijk heeft veel kritiek gekregen over zijn prestaties op het veld in het EK van 2024. Terwijl zijn ploeg zich voorbereidt op de achtste finale tegen Roemenië, zeggen bekende oud-voetballers zoals Marco van Basten en Rafael van der Vaart dat de aanvoerder tekort heeft geschoten in het Nederlands elftal.

‘De kritiek raakt mij’

Van Dijk zelf zegt door de woorden geraakt te zijn. The Mirror citeerde hem na de groepswedstrijd tegen Oostenrijk, die Nederland met 2-3 verloor. "De laatste wedstrijd was zeker niet mijn beste, maar persoonlijk is dat dit seizoen niet vaak gebeurd."

Grote verantwoordelijkheid

Hij vervolgde: "Het is voor mij belangrijk dat het [slechte presteren] nu stopt. Dat is de verantwoordelijkheid die ik nu neem. Die verantwoordelijkheid is heel mooi, vooral bij Oranje. En de kritiek raakt mij."

Zuur verlies tegen Oostenrijk

De kritiek kwam nadat Nederland een verschrikkelijke laatste speeldag in de groepsfase van EK 2024 had gehad, waarbij Oranje naar de derde plaats van de eindstand zakte door een 2-3 nederlaag tegen Oostenrijk.

Romano Schmid maakte de gelijkmaker

Met een 1-0 achterstand in de eerste helft leek Oranje na rust terug te komen met een doelpunt van Cody Gakpo in de verre hoek. De Oostenrijkers zijn echter een harde noot om te kraken op het EK van 2024 en namen opnieuw de leiding via een doelpunt van Romano Schmid.

Sabitzer bezegelde de deal

Memphis Depay bracht Oranje terug in de wedstrijd, 2-2, maar vijf minuten later deed Marcel Sabitzer de hoop van Ronald Koeman de das om door er 2-3 van te maken, wat de eindstand was.

Van Basten kritisch over het elftal

De Nederlandse pers hield zich niet in na de pijnlijke nederlaag. Voetballegende Marco van Basten deed zijn zegje bij de NOS.

Virgil van Dijk

De oud-spits en oud-bondscoach uitte zijn zorgen over de Nederlandse defensie en wees daarbij op aanvoerder Van Dijk. De ervaren speler en Liverpool-aanvoerder had al niet geweldig gespeeld dit toernooi, maar tegen de Oostenrijkers was het erg slecht, vond Van Basten.

"Hij moet leiden"

"Van Dijk is de aanvoerder, hij moet leiden. Hij is ook degene die we uiteindelijk aanspreken als de grote leider van de ploeg. Dan weet je ook dat je dit soort zaken beter moet organiseren", aldus Van Basten.

"Geen verbetering"

Het is niet de eerste keer dat Van Basten, trainer van het Nederlands elftal in 2004, aanmerkingen had over Oranje. "Heeft mijn eerdere kritiek tot verbetering geleid? Nee, helaas niet," zegt hij daarover. "Eigenlijk gaan dezelfde dingen nog steeds niet goed."

Van der Vaart: 'We speelden zoals Van Dijk zojuist sprak'

Van Dijk werd ook bekritiseerd door oud-international en NOS-duider Rafael van der Vaart. Hij was niet tevreden over het interview dat Van Dijk gaf na de wedstrijd - vrijwel passieloos en haast onverschillig. "We speelden zoals Virgil van Dijk zojuist sprak", zei Van der Vaart tegen de NOS.

"Wanvertoning"

Ook Ronald Koeman moest het verduren na de wedstrijd. In een interview met de NOS ontkende hij in eerste instantie dat de wedstrijd tegen Oostenrijk een "wanvertoning" genoemd kon worden, maar na een paar vragen en schoorvoetende erkenning van de fouten van zijn team, was hij het toch wel met die bewoording eens.

"Een schande"

Van der Vaart noemde de prestaties van zijn land "een schande" en betreurde het gebrek aan passie van Van Dijk.

Wake-cup call?

Tussen de wedstrijd tegen Oostenrijk en de achtste finale tegen Roemenië - eveneens een 'underdog' - lag een week tijd. Hebben de Nederlandse voetballers zich op kunnen laden en zullen ze nu een krachtiger spel laten zien tegen Roemenië? Het is erop of eronder!

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen

Meer voor jou