Voorspelling: zoveel medailles winnen Nederland, België en de toplanden op de Spelen

Parijs 2024
Landen die domineren
Virtuele medaillestand
Hoeveel medailles pakt elk land?
De meest succesvolle landen
Verenigde Staten
Wereldberoemde atleten
China
Sporten waar ze het beste in zijn
Groot-Brittanië
Peaty voor het derde goud
Frankrijk
Wembanyama en Frans basketbal
Australië
Japan
Wat zijn de verwachtingen voor Nederland en België?
Nederland in de top 10
België: 11 medailles
Welke andere landen zullen schitteren?
Parijs 2024

Het is aftellen tot de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. De beste atleten ter wereld komen daar wederom samen.

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen

Landen die domineren

Elk land heeft bepaalde sterren in verschillende disciplines. Sommige landen domineren in echter zowat elke sport en nemen traditioneel de meeste medailles mee naar huis.

Virtuele medaillestand

Gracenote heeft zijn virtuele medailleprognose voor de Spelen van 2024 vrijgegeven. Daarbij hield het rekening met de resultaten van de belangrijkste wereldwijde en continentale competities sinds 2021.

Hoeveel medailles pakt elk land?

De lijst voorspelt welke landen de grootste kans maken op succes in Parijs en hoeveel gouden, zilveren en bronzen medailles een land waarschijnlijk zal winnen.

De meest succesvolle landen

Dit zijn de landen die waarschijnlijk de meeste medailles zullen winnen op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs...

Verenigde Staten

Volgens Gracenote is Team USA de favoriet om de meeste medailles mee naar huis te nemen. Er wordt verwacht dat de Amerikanen 123 medailles zullen winnen, 10 meer dan op de Spelen in Tokio in 2021. Van die 123 medailles zullen er naar verwachting 37 goud zijn.

Wereldberoemde atleten

De VS heeft toptalenten rondlopen in bijna elke sport, zoals Simone Biles in gymnastiek, Katie Ledecky in het zwemmen en Noah Lyles in atletiek. Bovendien keert LeBron James terug in het mannenbasketbalteam.

China

De tweede plaats is voor China, dat de VS waarschijnlijk zal uitdagen voor de eerste plaats in de stand. China zal naar verwachting 87 medailles winnen, waarvan 37 gouden. Volgens Francs Jeux brak China vorig jaar 20 wereldrecords in 7 olympische disciplines.

Sporten waar ze het beste in zijn

De Chinezen domineren geen breed scala aan sporten, maar pakken het grootste deel van hun medailles in de sporten waarin ze het beste zijn, zoals duiken, schieten, tafeltennis en artistieke gymnastiek. Verwacht wordt dat tafeltennisster Wang Chuqin dit jaar zal domineren.

Groot-Brittanië

Voor een land dat slechts 67 miljoen mensen telt, doet Groot-Brittannië het altijd goed op het olympische toneel. Het won 64 medailles op de Spelen van Tokio en zal er volgens Gracenote naar verwachting 62 winnen in Parijs.

Peaty voor het derde goud

Team GB specialiseert zich op de Olympische Spelen in verschillende sporten, waaronder baanwielrennen, zwemmen, BMX en voetbal. Zwemmer Adam Peaty wil voor de derde opeenvolgende Olympische Spelen goud winnen op de 100 meter schoolslag.

Frankrijk

Gracenote verwacht dat gastland Frankrijk meer dan 20 medailles over het resultaat van Tokio heen zal gaan: van 33 naar 56 medailles. Als de Fransen die voorspelling doen uitkomen, dan is dat hun beste prestatie op de Spelen sinds 1900.

Wembanyama en Frans basketbal

Frankrijk zal naar verwachting 27 gouden medailles winnen. Eén daarvan zou wel eens in het mannenbasketbal kunnen zijn, waar superster Victor Wembanyama de Fransen voorbij de VS naar het goud moet leiden.

Australië

Na wat mindere edities in 2012 en 2016 zit Australië volgens Gracenote weer in de lift wat Olympische medailles betreft. In Tokio won het land er 46 en voor Parijs voorspelt Gracenote dat het op 48 uit zal komen.

Japan

Na een recordaantal medailles (58) voor Japan tijdens hun eigen Olympische Spelen in 2021, wordt verwacht dat de Japanners het in Parijs wat minder zullen doen met 46 stuks. Japan presteerde in 2021 uitstekend in judo, worstelen en skateboarden. Olympische kampioenen Naohisa Takato, Yui Susaki en Yuto Horigome mikken in Parijs opnieuw op goud.

Wat zijn de verwachtingen voor Nederland en België?

En hoe zit het met Nederland en België? Hoeveel medailles zullen de Lage Landen naar verwachting winnen in Parijs?

Nederland in de top 10

Nederland zal volgens Gracenote in de top 10 eindigen en 34 medailles mee naar huis nemen, waarvan 17 gouden. Daarvoor wordt onder meer gekeken naar Femke Bol, de leading lady van de Nederlandse atletiek.

België: 11 medailles

België zou dan weer net buiten de top 20 vallen, met 11 medailles, waarvan 3 gouden. Grijpen judoka Matthias Casse en zevenkampster Nafi Thiam het goud? Of verlengen de Belgische hockeymannen hun olympische titel?

Welke andere landen zullen schitteren?

Welke andere landen zullen hun stempel drukken op de Olympische Spelen in Parijs?

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen

Meer voor jou