Wat is er aan de hand met de eens dominante RB20-auto van Red Bull?

Sterke terugval
Tegenslag in Bakoe, 2e in Singapore
Belangrijke punten
Christian Horner
Problemen met de ondervloer
Verbeteringen
Grote races in het vooruitzicht
Helmut Marko, bezorgd
Gevoelige configuratie
De weg naar herstel
Sterke terugval

Binnen en buiten de paddock is een duidelijke terugval van Red Bull te zien. Het Oostenrijkse team dat ooit bijna drie jaar op rij de Formule 1-grid domineerde, komt nu tekort vergeleken met McLaren. In het constructeurskampioenschap raken ze hun voorsprong gestaag kwijt. Dit is voor het eerst sinds 2022.

Tegenslag in Bakoe, 2e in Singapore

De strubbelingen van Red Bull werden ernstig na een late crash tussen Sergio Perez en Carlos Sainz, die het team 15 cruciale punten kostte. Max Verstappen werd ingehaald door Lando Norris, terwijl Norris vanaf de 15e plaats startte, waarmee de bezorgdheid over de slinkende hegemonie van Red Bull nog verder toeneemt. Ook in de volgende GP, van Singapore, liep Red Bull weer punten mis.

Belangrijke punten

De crash van Perez kostte Red Bull niet alleen punten maar veroorzaakte ook ernstige schade aan zijn auto, inclusief de nieuw verbeterde ondervloer, een cruciaal element in Red Bulls poging om de prestaties te verbeteren. Het team bevindt zich in een race tegen de klok om de schade te repareren voor de Grand Prix van Singapore.

Christian Horner

Christian Horner benadrukte dat het team kampt met een tekort aan reserveonderdelen, meldt Motorsport. Technici haasten zich nu om de noodzakelijke vervangingen klaar te krijgen voor de komende race in Singapore. "Reserveonderdelen zijn schaars. We zullen vijf dagen achter elkaar de klok rond moeten werken in de fabriek om de benodigde onderdelen voor vrijdag te bemachtigen", vertelde de teambaas van Red Bull tijdens een interview.

Problemen met de ondervloer

De problemen met de RB20 zijn terug te voeren op een upgrade van de ondervloer die in 2023 werd geïntroduceerd. Volgens ESPN boekte Verstappen gestage overwinningen, maar worstelde Perez met aanhoudende instabiliteitsproblemen die te maken hadden met de aerodynamica van de auto.

Verbeteringen

Ondanks de crash in Bakoe heeft Perez tekenen van verbetering laten zien. Zijn competitieve prestaties voorafgaande aan het ongeluk toonden aan dat Red Bull op de goede weg was met het verfijnen van de problemen van de auto.

Grote races in het vooruitzicht

Er is een belangrijk upgradepakket in de maak voor Red Bull in de aanloop naar de Grand Prix van de Verenigde Staten in Austin. Volgens Motorsport gelooft Horner dat deze upgrades de RB20 competitiever zullen maken, waardoor Red Bull mogelijk terug kan keren naar de top van de grid.

Helmut Marko, bezorgd

Adrian Newey, het ware brein achter Red Bull, is nu overgestapt naar Aston Martin. De voormalige hoofdontwerper was het brein en zijn vertrek zou het einde van een tijdperk in de Oostenrijkse paddock kunnen betekenen. Helmut Marko gaf toe dat Neweys technische expertise misschien hulp zou hebben geboden bij de recente strubbelingen, maar hij verwierp het idee dat de problemen bij Red Bull alleen te wijten zijn aan zijn vertrek.

Gevoelige configuratie

De prestaties van Verstappen in Baku en Singapore benadrukten de gevoeligheid van de RB20 met betrekking tot configuratie en bandendegradatie. De auto moet nauwkeurig worden afgesteld en zelfs kleine aanpassingen kunnen de raceprestaties drastisch beïnvloeden, wat het voor beide coureurs een uitdaging maakt.

De weg naar herstel

Ondanks de slinkende voorsprong van McLaren blijft Red Bull optimistisch in de aanloop naar de komende races. Horner en Marko zijn ervan overtuigd dat de geplande upgrades de problemen met de balans en de banden van de auto zullen oplossen. Zo zou het team in de loop van het seizoen kunnen strijden om de titels van 2024.

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen

Meer voor jou